lørdag 14. august 2010

Bamia


I dag er jeg i bedre form alhamdulillah og etter flere dager uten matlyst hadde jeg lyst til å lage en skikkelig god gryte med kjøtt. Valget falt på "bamia". Bamia er okra på norsk eller "ladyfingers" på engelsk. Men når folk fra Midtøsten snakker om bamia, så siktes det som oftest til rettene man lager av denne grønnsaken. Det er mange forskjellige måter å lage bamia på, men her er min oppskrift:


400 g rent oksekjøtt

1 dl solsikkeolje (ca halv dl til selve gryta og halv dl til steking av bamia)

400 g fersk bamia

2 medium store løk

ca 1 liter kokende vann

En liten boks tomatpurre

En boks hele hermetiserte tomater

En halv teskje gurkemeie

En halv teskje kanel

En teskje malt sort pepper

To teskjeer arabisk blandingskrydder ("Seven Spices" f.eks.)

To teskjeer salt

To teskjeer sukker

2 fedd hvitløk

En spiseskje sitronsaft


Først rens og vask bamia godt, kutt av stilken og legg dem i kaldt vann som er tilsatt litt salt og sitronsaft. La dem stå i ca. 20 minutter.


Skjær opp løken i små biter og fres den i gryta til den begynner å bli gyllen. Tilsett kjøttet (skjært i strimler) og la kjøttet brune seg. Tilsett krydder og salt, og tilsett kokende vann. La det koke i ca 10 minutter, tilsett så de hele tomatene og tomatpurren. Tilsett sukker og rør.


Etter at denne sausen har kokt i ytterligere ca. 45 minutter (til kjøttet begynner å bli mørt), steker man bamia lett i olje i en egen stekepanne. Etter noen minutter er de klare til å tilsettes resten av gryta. Til slutt frityrstekes 2 fedd hakket hvitløk i samme panne til de blir gylne og røres inn i gryta. Tilsett litt sitronsaft og justér krydder/salt ved behov. La hele gryta koke på svak varme i ca 10-15 minutter til. Man tilpasser enkelt oppskriften til egne preferanser, både med hensyn til krydder, salt og hvor godt kokt man ønsker kjøtt og grønnsaker.


Serveres med hvit ris og arabisk salat (tomat, agurk og bladpersille skjært i små biter, med litt sitronsaft og salt). Ahlan wa sahlan!

4 kommentarer:

  1. Herlighet! Det så godt ut! Så fint at du legger ut hele oppskriften, slik at vi kan prøve det ut. :) Hilsen fast bloggleser

    SvarSlett
  2. Det så godt ut! Imidlertid, siden jeg er matinteressert følger jeg med oppskrifter. Og søster, jeg må nok dessverre si at du spiste retten din uten kjøttet.

    Tuller bare, men du skriver ikke når du puttet i kjøttet skjønner du, og jeg lurer på når man gjør der=)
    Jzk.
    Og fortsatt en god ramadan

    SvarSlett
  3. Hehe det står i dette avsnittet:
    "Skjær opp løken i små biter og fres den i gryta til den begynner å bli gyllen. Tilsett kjøttet (skjært i strimler) og la kjøttet brune seg. Tilsett krydder og salt, og tilsett kokende vann. La det koke i ca 10 minutter, tilsett så de hele tomatene og tomatpurren. Tilsett sukker og rør."

    Altså etter at løken har fått litt farge ;)

    Fortsatt god ramadan til deg også :D

    SvarSlett
  4. okra har eg smakt en gang men det falt ikke i smak selv om mannen laget det til meg ( han er kokk)

    SvarSlett