tirsdag 10. august 2010

Ramadan er her!


Den islamske kalenderen følger månen og når nymånen kan skues, ja da blir fastemåneden ramadan annonsert og vi ønsker hverandre en velsignet ramadan med alle tilgjengelige kommunikasjonsmidler. Det er en fin følelse å tenke på at over en milliard muslimer verden over i større eller mindre grad markerer denne stunden som innleder til en av islams fundamenter -fasten.

Å faste i ramadan er en av islams fem søyler (ved siden av trosbekjennelsen, tidebønnene, pilgrimsreise til Mekka og rituell velferdsskatt). Hva vil det egentlig si å faste?

En av de største lærde i islamsk teologi, Imam Al Ghazali (1058-1111), deler fasten inn i tre nivåer: 
  • Alminnelig faste, som innebærer at man avstår fra mat, drikke og seksuelt samkvem.
  • Spesiell faste, som innbærer at man i tillegg avstår å synde med sine sanser og legeme.
  • Særskilt faste, som innebærer at ens hjerter avstår fra uverdige anliggende og verdslige tanker og kun fokuserer på Gud. Dette er en avansert form for faste som krever mye trening og disiplin fra den troende.
Al Ghazali legger stor vekt på den indre dimensjonen ved fasten, hvor det gjelder å styre unna all form for negativ adferd og destruktiv tankegang, samtidig som man alltid har Gud i minne og forsøker å praktisere gode dyder som tålmodighet, ydmykhet og omtenksomhet. 


Ramadan har dermed mange dimensjoner, både de rent fysiske hvor kroppen får føle på hvordan det er å være avholdende fra mat og drikke og man lettere kan føle empati med de som lider av sult og nød rundt om i verden, men kjernen i fasten er den indre dimensjonen, hvor man gjennom å gjennomføre noe som Gud har bedt den troende om å gjøre får et mer bevisst og inderlig forhold til sin tro og religion.

I år faller ramadan i sommerhalvåret, dagene er fortsatt lange og det blir helt sikkert en ekstra stor utfordring for muslimer på denne siden av kloden å faste i opptil 17 timer. Da blir det ekstra viktig å hente styrke fra det muslimske fellesskapet og støtte opp omhverandre i ukene som kommer. I kveld møtes mange rundt om i moskeene for å be den første "tarawih-bønnen" som blir bedt hver kveld i ramadan etter den siste kveldsbønnen. Mannen min har allerede løpt avgårde til moskeen, men jeg som har for stor mage til slike maratonbønner, får bli hjemme og koke harira-suppe.







5 kommentarer:

  1. Gratulerer med barnet som er på vei :P og Ramadan Karim :D

    SvarSlett
  2. Ramadan Karim Linda.
    Glede meg t mer Ramadan på Tøyen :D

    SvarSlett
  3. ..altså, gleder meg til å følge bloggen, mente jeg.

    SvarSlett
  4. Salaam aleycum! Jeg synes beskrivelsen av fasten og de tre nivåene på faste var så fin at jeg kopierer den til moskeen vår sin hjemmeside :) Håper det er ok!

    SvarSlett